Pågående projekt
Produkt Data Management inom industrin
SEIIA vill öka svensk industris engagerad i arbetet kring standardisering av Digitala Produktpass.
I projektet genomföra vi regelbundna workshoppar. Här blir referensgruppen informerad om arbetet i CEN/CENELEC JTC 24. Vi diskuterar olika lösningar och referensgrupper kan framföra sina förslag. SEIIA tar med tankarna i sin roll i standardiseringsarbetet.
Att möta vårt industriella nätverk inom EU är en viktig del av arbetet. Här ingår bland annat Digital Data Chain Consortium – DDCC(D), ThTh (FI), PCA (No), CFIHOS (UK), Dexpi (D).
Svenska initiativ och nätverket inom Trace4VAlue är viktiga bollplank i arbetet.
I projektet håller vi också öppna workshops för att skapa bredare spridning.
Projektet engagera sig även i några mindre test Case. Här testar vi operativa beslut och slutsatser från arbetet i CEN/CLC/JTC 24. Vi undersöker hur de fungera i praktiken i en operativ miljö inom industrin.
DPP-standardiseringen skapar nya krav på IT-infrastrukturen. Utvecklingen för också med sig nya möjligheter. Bland annat för objektidentifiering i fält via QR-koder.
Testerna ger tydlig feedback till arbetsgrupperna i CEN/CLC/JTC 24. Det viktigast är att vi börjar lärprocessen för hur industrin mest effektivt använder DPP när det blir lagkrav.
Referensgruppen blir en ”Train the Trainer”-grupp som sprider kunskap i sina organisationer.
Kontakta Erik Molin om du vill engagera dig i arbetet.
Best practice – Digital bärkraft för framtidens industri
Vi vill bidra till kulturförändring i processindustrin. Arbetet ingår som en del av Digitala Stambanan, IndTech – etapp 3.
Syftet är att processindustrin ska ta plats i det digitala skiftet för att:
- Vi befinner oss i ett paradigmskifte, industrin får inte halka efter i digitaliseringen
- Det finns stora skillnader i potential och praktik
- Bemöta fördomar om digitalisering som dyrt och riskfyllt
- Skapa en kulturell förflyttning
- Öka attraktivitet för industrin
Projektet har tre faser
- Kunskapsinhämtning: Vi samlar information om industrins framtidsdokument och sammanställer dessa som en gemensam kunskapsöversikt.
- Visioinsarbete: Representanter från industrin samlas till ett gemensamt workshopparbete med syfte att utbyta erfarenheter och samsynka riktningen för industrins digitaliseringsarbete. Resultatet bildar en gemensam vision. Under arbetet samlar vi på oss exempel på arbete som ligger till grund för fas tre, demonstrationer.
- Demonstrationer: Här presenteras konkreta exempel på digitaliseringsprojekt för industrin. Formaten är till exempel webbinarier, konferenser, studiebesök och företagscoachning
Resultatet är inspirerande exempel, en gemensam vision, stärkta nätverk, ökad kompetens och en förändrad attityd till digitalisering som ger mod att utvecklas!
Arrowhead fPVN
Production Value Networks
Ett arbete pågår för att etablera ett EU-projekt kring industriell Interoperabilitet som drivs av ProcessIT och Luleå Universitet med stöd av vårt Nordiska samarbete inom NIC.
Vi inväntar besked från EU/Vinnova om finansiering under Q1 2023
Genomförda projekt
IC5 IndTech DS SEIIA – Gemensam semantik
IC5 är ett av sex Industri Case i Digitala Stambanan.
Del 1 (IC5-1)
- Stötta Internationella ISO 15926-14 projektet med modellerings resurs bl.a. Doktorand från LTU med stöttning
Del 2 (IC5-2)
- Kunskapsspridning av del 1
- UseCase (Svensk processindustri) leverans in i ISO 15926-14
- Digitala Produktpass
- Interoperabilitet inom logistik
Vidareutveckling av ISO/TR 15926-14 till en industriell ontologi, en s.k “Upper ontology” som andra modeller förhåller sig till. Vår omvärld har kommit längre än Sverige och svensk anläggningsindustri behöver engagera sig i betydligt högre grad än vad som sker idag. För att digitaliseringen skall få önskad effekt och skapa ökad produktivitet, minskat klimatavtryck och säkerställa långsiktig överlevnad behövs system som är ”Machine Interoperaple”. Information på ett format som är anpassad för mänsklig konsumtion passar inte maskin till maskinkommunikation. Dokumentparadigmen behöver lämnas för att nå effektiva digitala processer och godkännandeprocesser måste bli fullständigt digitala utan krav på signering av dokument.
Ett konkret område som 15926-14 omfattar är ”Reasoning”. Att system kan utan mänsklig handpåläggning ta fram beslutsunderlag för exempelvis upphandling ur en väldigt stor datamängd.
Validera framtagen ontology (inkl s.k. referensdata) genom “proof of concept” – implementationer tillsammans med projektets industriella partners.
Projektets aktivitetsområden är:
- Bygga kunskap om redan etablerade standarder inom området och speciellt då ISO 15926-14 och utvecklingen av denna genom:
- Initiala utbildningar i modellering och använd teknologi/verktyg
- Modelleringsworkshops på svensk nivå för genomgång av internationellt föreslagna modeller samt framtagning av förslag till modeller som bidrag till det internationella arbetet
- Ta fram ett Use-Case för ISO 15926-14 för Svensk Processindustri
- Utbildningar i ISO 15926-14, dess implementation (Operational Technology och Information Technology) och fördelar
- Kunskapsspridning
- En kunskaps-”hub” etableras inom projektet där alla projektresultat och erfarenheter finns sökbara och tillgängliga. Tjänsten managernas av SEIIA.
- Analysera hur uppdateringen av EU-direktivet (2009/125/EG) ESPR, Ecodesign for Sustainability Products’ Regulation kring DPP, Digitala Produkt Pass kommer påverka Svensk Processindustri och hur kan vi styra utförandet för att ge optimal nytta med kontrollerad informationsmängd.
- Industrins Ekosystem gällande logistik både inkommande råmaterial och utgående slutprodukter
NIC-Sweden
NIC står för ”Nordic Interoperability Cooperation” och består att SEIIA, ThTh i Finland och PCA i Norge startade ett samarbete i december 2019 under rubriken NIC. Samarbetet har givit att vi startat ett projekt i Sverige och ett i Finland. NIC-SE och NIC-FI för att på nationell nivå fortsätta arbetet som för SEIIAs del startade med LCDM fas1 och fas2 men också stärka det Nordiska samarbetet.
Följande företag och organisationer deltar.
RISE Research Institutes of Sweden AB – BillerudKorsnäs Sweden AB- Boliden Mineral AB – Endress + Hauser AB – Eurocon SiteBase AB – Eurostep AB, Frontway AB – Luleå tekniska universitet, LKAB Luossavaara-Kiirunavaara AB – Plan B Services AB, PlantVision AB – SCA Munksund AB – Siemens AB – SSG Standard Solutions Group AB – Stora Enso Fors AB – SEIIA, Swedish Industrial Interoperability Association Ekonomisk förening
LCDM (Fas1)
SEIIA bildades som ett resultat av ett projekt som kallades LCDM (fas1) ”Life Cycle Data Management”. I projektet användes DEXPI som bas för den pilot vi genomförde tillsammans med bolagen som synd i bilden till höger. Projektet var ett projekt där SSG Standard Solution Group var koordinerande. Projektet genomfördes som ett PiiA projekt och finansierades av Vinnova.
LCDM Fas2
Redan under fas1 insåg vi i projektgruppen att det krävdes en fortsättning av arbetet och LCDM fas2 initierades. Projektet fortsatte med att fördjupa sig i den koncept och standarders som fanns internationellt. DEXPI och CFIHOS. Presentation av resultatet genomfördes på en digital konferens i mars 2021
AutoPID
SEIIA har deltagit i ett projekt koordinerat av Process IT och Luleå Tekniska Universitet. Projektet var en förstudie för att se om vi med hjälp av AI kunde tolka äldre P&ID / Flödesscheman och göra dem digitalt interoperabla mellan system genom att använda DEXPI. Läs mer under denna länk.
AutoTWIN
SEIIA har också deltagit i ett annat projekt koordinerat av Process IT och Luleå Tekniska Universitet. AutoTWIN var en studie hur man kan hantera digitala tvillingar i en produktionsmiljö. SEIIAs roll var att återkoppla de internationella standarder på området till projektet.